Израел провежда тайни операции в Ивицата Газа

  • 18 ноември 2012 14:41

  • 4305
  • 12
Израел провежда тайни операции в Ивицата Газа
© Getty Images/Guliver

Израелски специални сили провеждат в ивицата Газа тайни операции с цел да издирят и унищожат ракетния арсенал на движението "Хамас", скрит в подземни складове. Това пише днес британският в. "Сънди таймс", предаде ИТАР-ТАСС.

"Най-малко 20 хиляди израелски войници са събрани за евентуално нахлуване в Газа, а междувременно се разбра, че сили със специално предназначение вече се опитват да унищожат получени от Иран ракети с далечен обсег "Фаджр-5", укрити под земята", се казва в материала. Вестникът добавя, че израелските командоси, действащи в палестинския анклав, са маскирани като местни жители.

Съобщено бе, че повечето ракети с далечен обсег "Фаджр-5" са унищожени през първия ден от израелската кампания, но четири такива ракети бяха изстреляни в четвъртък и петък в посока Тел Авив, пише британското издание.

Подготвя се евентуално нахлуване по суша начело с елитна парашутна бригада, подпомагана от една пехотна и две танкови бригади, твърди "Сънди таймс". Срещу тях са изправени близо 15 хиляди души от военното крило на движението "Хамас" - "Бригадите Изеддин ал Касам". Има данни, че те са готови да бранят Газа с противотанкови оръжия, като прилагат тактиката на партизански войни; готвят се по-специално да заложат голям брой взривни устройства, добавя британският вестник.

За операцията в Ивицата Газа се изразходват дневно по 12 до 15 милиона долара от военния бюджет на Израел, пише израелският в. "Исраел ха-Йом", цитиран от ИТАР-ТАСС. Според публикацията хазната плаща за свалянето на всяка ракета, изстреляна от Газа, към 60 хиляди долара - стойността на две противоракети от системата "Железен купол". Всяка от първите 4 произведени батареи, включени в системата, изстрелва по две ракети едновременно срещу избраната цел и само последната - модернизираната пета батарея, поразява целта с една-единствена ракета, уточнява изданието.

Скъпо излизат и въздушните удари, които вече са над хиляда. За един боен полет на изтребител-бомбардировач армията плаща от 130 хиляди до 190 хиляди долара, за полет на боен хеликоптер - около 25 хиляди, а "най-икономични" са безпилотните самолети: един полет на такъв апарат струва 2,5 хиляди долара. Най-голямо разходно перо остават резервистите - мобилизацията на един човек за една седмица струва почти 1800 долара. Затова, при все че кабинетът разреши да бъдат призовани 75 хиляди души, армията засега е изпратила призовки само на 16 000.

Същевременно според експерти за момента е невъзможно да се изчисли точната стойност на операцията "Стълб на отбраната". Няма данни за относителния дял на отделните видове техника, използвани в общия брой бойни полети, не се отчитат и други разходни пера, например изплащането на обезщетения, се казва в информацията.

Последвайте канала на

БТА
4305 12

Коментари 12

Добави коментар
1

2012.12.08 | 17:49

12
Не съм евреин, не съм глупав и не съм наивен. Всеки убит мюсюлманин е една добрина за цивилизования свят! А дали ще ги атакуват евреи, японци или ескимоси - всеки от тях бих подкрепил! Каквито и да са интересите им да го направят. На вас като не ви харесва - опвайте килимчетата и вирвайте задници нагоре за осеменяване!

2012.11.20 | 13:33

6
Като не разбираш една религия , една общност и вярваш на гнусна пропаганда , не приемаш хората им заради религия или раса за тая работа си има една дума : РАСИЗЪМ!И ако не беше глупав (както си казвап) нямаше да вярваш на гнусна пропаганда!И бре я чуй ти , цивилизования свят ли...в Ню Йорк на всеки 3 минути става убииства , на всеки 5 изнасилвания!Тръгнал да ми говори за цивилизация...неинформиран боклук!
ЛИЧНА-ДРАМА

2012.12.08 | 17:49

11
Евреи-Араби: създадени един за друг. Не се месете-това са техни отношения имащи хилядолетна традиция. Представете си, че Израел го нямаше.... Какъв би бил света тогава........, СВЯТ ПЪЛЕН С АРАБИ!

2012.12.08 | 17:48

10
Ей, Али Реза! Не ми говори глупости. Точно резняцитe биха убили някой само защото изповядва друга религия. В Брюксел ми ходите с насраните пашкули, а в Саудитска Арабия не мога да си нося кръстчето на врата без да ме арестуват, а после вероятно и да изчезна. Християнството ни учи през постите преди големите празници да се смиряваме, изповядваме и очистваме от греховете си. През свещения им месец чaлмитe повече се самовзривяват, защото тогава бил подходящ момент да умрели като мъченици. Къв мъченик си, като не умираш за вярата си, а се самоубиваш заради нея? А това, че убиваш и други? За мен това са мерзки и гнусни действия. Може би заради това ме наричаш глупав?

2012.11.20 | 13:35

8
Прав си, прав си. Ислямистите биха убили някого само защото изповядва друга религия. Пък евреите не само.

2012.12.08 | 17:48

9
СЛЕД КАТО ИЗБИ БЕЗЗАЩИТНИ, НЕВИННИ ПАЛЕСТИНСКИ ДЕЦА, ХРАБРАТА, ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА АРМИЯ СЕ ЗАТЮХКА, ЧЕ ТОВА ИЗЛИЗАЛО МНОГО СКЪПО. ТОВА Е ЯВНО НЯКАКВО ГНУСНО ЕВРЕЙСКО РИАЛИТИ. УЖАСНО Е, ХОРА ДА ПАДНАТА ТОЛКОВА НИСКО.
Waffen SS

2012.11.20 | 13:33

7
Smurt na vsichki evrei zik hail
8

2012.11.20 | 13:31

5
Само не ми ясно, откъде народ без държава, без управление и финанси има пари да води война? Айде ,преди ги подържаше СССР, сега кой...? С пари от трафик държава не се прави. Отделно нямат и икономика, ще живеят от емигранти, къде са тръгнали...?
Дидо

2012.11.20 | 13:30

4
И чалмите и еврейските свине са на - добри мъртви!

2012.11.20 | 13:28

2
Бой по чалмите!

2012.11.20 | 13:28

3
Mръсен ч*ифут!
Мъдрият

2012.11.19 | 12:02

1
Израел бая си е патил (и още си пати) от ислямски глупаци, които създават конфликти без реална причина. Трябва да им отвърнат. Знам, това може да започне война, но... не знам, и всякак е зле, но в единия случай просто ще си траят да ги налгат, а в другия поне ще има реванш.

Добави коментар

Водещи новини