Франция ще има "посланик" на новата сирийска опозиционна коалиция

  • 17 ноември 2012 18:03

  • 484
  • 0
Франция ще има "посланик" на новата сирийска опозиционна коалиция
©

Президентът Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 обяви днес, че Франция ще приеме в Париж "посланик" на новата сирийска опозиционна коалиция, предаде Франс прес.

Оланд каза това, след като се срещна днес с лидера на опозиционната коалиция Ахмад Муаз ал Хатиб.

"Ще има посланик на Сирия във Франция, определен от лидера на коалицията", каза Оланд пред журналисти. Новият посланик е академик Мунзир Макхус, уточнява Асошиейтед прес.

Оланд добави, че бъдещото правителство, което ще състави коалицията, ще включва представители на всички групи в сирийското общество, включително християни и алауити. Ахмад Муаз ал Хатиб увери, че "няма проблем" да бъде съставено преходно правителство "от технократи, което ще работи до падането на режима" в Сирия.

Френският президент заяви, че ще продължи да убеждава западните и най-вече европейските съюзници на Париж да признаят новата сирийска опозиционна коалиция като "единствен" събеседник.

Във вторник Оланд призна новото обединение, формирано в неделя в Доха, за "единствен законен представител на сирийския народ". Франция направи тази крачка първа сред западните държави, като се нареди до монархиите от Залива и Турция. Френският президент Оланд спомена също, че е необходимо да се преразгледа европейското оръжейно ембарго с цел да се предостави по-съществена помощ на опозицията в Сирия.

САЩ разглеждат новата коалиция само като "един" законен представител на сирийския народ. Великобритания посрещна в петък Ахмад Муаз ал Хатиб, но той бе приет само от първия дипломат на кралството Уилям Хейг, посочва АФП.

Хейг определи като "насърчителни" разговорите със сирийския опозиционен лидер и заяви, че "в близките дни" Лондон може да вземе решение дали да признае коалицията му за единствен представител на сирийския народ.

Последвайте канала на

БТА
484 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини