Обама на обиколка в Азия

  • 17 ноември 2012 17:56

  • 621
  • 0
Обама на обиколка в Азия
©

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият замина за Азия на първата си обиколка в чужбина откакто спечели втори мандат, съобщиха световните агенции.

С тази обиколка Обама ще се постарае да засили американското влияние в Югоизточна Азия въпреки силното регионално присъствие на Китай, отбелязва Асошиейтед прес. Четиридневната обиколка ще е четвъртата визита на Обама в Азия. Тя ще започне с Тайланд, където утре Обама ще бъде приет на аудиенция от краля Пумипон Адулядет и ще разговаря на четири очи с министър-председателката Инглук Шинаватра в момент, когато двете държави отбелязват 180 години от установяване на дипломатически отношения.

В понеделник Обама ще извърши неколкочасова визита в Мианма, където ще се срещне с президента Тейн Сейн и опозиционната лидерка Аун Сан Су Чжи, която прие в Белия дом преди два месеца.

Това ще е първото посещение в Мианма на действащ президент на САЩ.

Във вторник и сряда Обама ще стане и първият американски президент на посещение в Камбоджа. Там той ще присъства на срещите на върха на страните от Източна Азия и на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия. В рамките на тези форуми Обама ще се срещне на четири очи с китайския премиер Вън Цзябао и с премиера на Япония Йошихико Нода.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще придружава Обама на тази обиколка, която може да е последната им заедно. Хилари Клинтън заяви, че няма да остане начело на американската дипломация по време на втория мандат на Обама, който официално започва на 20 януари.

Последвайте канала на

БТА
621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини