Трайков: "Южен поток" е много проблемен в сегашния си вид

  • 17 ноември 2012 08:18

  • 2315
  • 2
Трайков: "Южен поток" е много проблемен в сегашния си вид
©

Ексминистърът на икономиката и енергетиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко коментира подписаното споразумение с Русия за "Южен поток" с думите:" Очевидно е, че подписът за "Южен поток" е част от цената при преговорите за доставка на природен газ. Сам за себе си проектът е много проблемен в сегашния си вид", пише "Преса".

Според него проблемите са, че подписахме окончателно споразумение, без да са договорени основните параметри. Каква е цената и какви ще са транзитните такси? Каква ще е лихвата по кредитите? Как ще бъде компенсирана България за тези между 600 и 800 млн. лв., които ще изгубим заради смяната на входната точка на тръбата на наша територия? За тези изгубени приходи трябва да се получи компенсация и такава клауза записахме в протокола с бившия енергиен министър на Русия Сергей Шматко от 2010 година, обяснява Трайков.

Той е категоричен, че единият вариант за компенсация е бил отклоняването на газапровода до Провадия да бъде българско и там таксите да се вземат от "Булгаргаз", но това е отпаднало.  "Другият вариант е да се повишат транзитните такси по сегашния договор до 2030 година. Всичко това тепърва предстои да се договаря, но ние поехме твърд ангажимент и рискуваме, ако не стигнем до съгласие, "Газпром" да ни притисне с арбитраж", коментира бившият енергиен министър.

На въпрос на изданието дали сме получили по-ниска цена на газа заради отстъпките по "Южен поток", той отговаря, че безспорно намалението е дошло и за малките потребители, и за клиентите на "Топлофикация", и за индустрията. "Но то се дължи на много фактори. Първо, то е резултат на общата тенденция на еманципиране на Европа спрямо "Газпром" и активната намеса на ЕК по отношение на енергийните въпроси с Русия. Другата причина е спадането на цената на природния газ на световния пазар заради излизането на много нови находища. Освен това в краткосрочен план САЩ се очаква да започне износа на втечнен газ. Сондира се навсякъде - и в Черно море, и в Средиземно и на др. места. Трето има конюнктурни фактори - поевтиняха доларът и петролните деривати, което се отразява на цената на газа по сегашните формули", заяви още той.

Последвайте канала на

2315 2

Коментари 2

Добави коментар
бати панчо

2012.11.19 | 12:31

2
какьвто и да е договора важното е че сме с русия,защото иначе няма какво да спре турската инвазия от юг.но пьк от друга страна сме зависими от русия,което е по малкия проблем-с рускините ще се пазберем лятото на златни пясьци но с рязаните кучета от юг не.няколко пьти сьм ходил на екскурзии в анталия,мармарис,бодрум и кушадась-много е хубаво в курортите и ти се представят за европеиски ориентирани,но само да излезеш настрани кьм селата-каква гледка се открива на изостаналост,хора ограничени,завистливи.злобни-жените ядат здрав бои,ревност,вендети между родове и т.н.и в курортите много са прикрити и двулични.НАИ СМЕШНОТО Е В ДИСКОТЕКИТЕ ИМ/МАРМАРИС НАПРИМЕР/-САМО МЬЖЕ,ЖЕНИ ТУРКИНИ НЯМА-ГЛАРУСИ КОЛЕГИ ТЬРСЯТ НЯКОЯ ТУРИСТКА ЧЕ ПОСЛЕ ДО ДРУГОТО ЛЯТО СА НА СУХО.ТАМ НЯМА ТЬИ СЕКС СВОБОДНО-ПЬРВО ЖЕНИТБА -ПОСЛЕ СЕКС.НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ПРИЕМАМЕ В ЕВРОПА ЧЕ ЩЕ ИЗПО..... ВСИЧКО ЖИВО.

2012.11.19 | 12:31

1
ДОБРЕ, ЧЕ ТЕ ИЗГОНИХА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини