Свърши боба и лещата, затвориха пунктовете за бедни

  • 16 ноември 2012 08:54

  • 706
  • 0
Свърши боба и лещата, затвориха пунктовете за бедни
©

Шестте пункта на БЧК в Пловдив за раздаване на продукти на бедни по програмата за хранително подпомагане от ЕС са затворени от няколко дни, пише Труд.

За това алармираха пенсионери, които вече повече от седмица чакат да получат храните от втория транш. "Идваме всяка сутрин тук с надеждата да ги получим, но не работят. Ще чакаме, докато си вземем храните, дано не са свършили. В същото време чухме, че в Смолянско са ги получили", коментираха възрастни хора пред пункта на ул. "Гонда вода" под тепетата. На вратата е залепена обява:"Пунктът не работи до зареждане".

"Хранителни продукти има достатъчно за цялата област, но проблемът е, че се забавят доставките. Нямаме достатъчно количества само от леща, олио и боб. Другото е в наличност, но трябва всичко да се дава заедно. Пунктовете на работят, защото доставчиците бавят графика", обясни Таня Георгиева, директор на Червения кръст в Пловдив.

По програмата бедните трябва да получат 8 кг захар, 7 л олио, 12 кг леща, 8 кг боб, 2 кг конфитюр, 1 кг картофено пюре, 5 кг брашно, 5,5 кг ориз, 1,5 кг спагети, 0,8 кг макарони, 0,2 кг бисквити, 1,5 кг мед и 0,25 кг кафе.

Раздаването на храни от втория транш в Пловдив стартира на 5 ноември и трябваше да приключи на 23 ноември, но ще бъде удължено през декември.

10 000 души от Пловдив са включени в програмата, досега 2 000 са взели продуктите. Общо за областта помощ очакват 28 000 социално слаби. Осем от пунктовете в общините са зарадени с всички продукти и ги раздават, като се дава приоритет на планинските.

"В централния склад в Пловдив трябва да влязат още 600 тона продукти за цялата област. Не мога да се ангажирам със срокове за отваряне, защото зависи от доставчиците", допълни Георгиева.

Последвайте канала на

Novini.bg
706 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини