Петър Димитров: Бойко Борисов обслужи Газпром

  • 16 ноември 2012 07:32

  • 1895
  • 1
Петър Димитров: Бойко Борисов обслужи Газпром
©

15 г. България няма да получава нито лев от подписания договор за Южен поток, но все още не е ясно какво ще получава дори след този период. Това каза бившият министър на икономиката в Тройната коалиция Петър Димитров. Договорът е направен така, че всичко отива в „Газпром“. В Германия цената на 1000 куб.м. е 416 долара.

Това означава, че за България цената ще бъде по-голяма, изчисли Димитров. Булгаргаз купува по-скъп газ, ДКЕВР поевтинява тази цена и те продават по-евтино. Така с намалението ще се компенсират загубите на Булгаргаз, каза Димитров. Договорените първоначално 11% намаление стигнаха едва за 0,67% намаление, припомни бившият министър.

Нашата формула остана вързана за нефта, която продължава да се повишава. В същото време цената на газа намалява в световен мащаб. Според Прошко Прошков от „България на гражданите“ е необходимо да се направи така, както направи Норвегия, където бяха обвързани цените със свободния пазар на газ, а не бяха обвързани с петролните деривати. Можеше да искаме друг тип формула, каза Прошков.

Вместо да направим алтернативно трасе от Украйна, откъдето печелим по 150 млн. на година, сега всичко ще отива в Газпром, каза Петър Димитров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1895 1

Коментари 1

Добави коментар
уъ

2012.11.16 | 17:49

1
газ, пропикахте ти и р.овч, няма пари за бсп. майка ви мръсна комунистическа.

Добави коментар

Водещи новини